video dnevnik

4 komentara

 1. Lakog srca ali teške misli , odlučih da ti par riječi o iskrenom video zaopisu prihevtam.

  Mnogo je ljepote , nesebičnosti i iskrenog davanja zemlji koja nas rađa , oblikuje i hrani.

  No, temeljitost , predanost i posvećenost poslu me vraća u ne tako daleku prošlost.

  Prije nekih sedam , osam godina jedno dijete , buduća pjesnikija pune nade i nježnih riječi kreće u život. Onda nestaje na par godina . Ne zna se gdje je bila , ali slutim šta se desilo. No , slutnje ponekad naopako krenu i počnu da griješe.

  I evo je opet u vrtu njenih snova. Radi i nijemi. Čini se čitav život se dao u lopati, motiki i grabuljama, prekrasnim zrelim plodovima i urođenom pedantnošću, koja od vrta pravi bajku. Žena i plodovi zemlje. Iskon Nebom dat.

  Ali to nije sve! U toj bajci nedostaje jedan dio.

  Pokreti i ozbiljnost ,jasnim pokretima gravirani u plodnu zemlju govore mnogo više od plodova rada : harmonije i branja.

  Govore o ženi djetetu , koja ima dijete rođeno iz ljubavi. Bremenitost plodova i nježne ruke pričaju o ljubavi i čekanju. Nadi i snovima zapretenim u dugim teškim danima i još dužim praznim noćima bez sna.

  Pored onog što slutim, a ne želim da pričam , jer nisam ni prorok ni vidjelica , vidim kovitlac sanja i nada , mnoštvo riječi i ljubavi koje poetiku sakupljaju u seharu sjećanja i kriju od pogleda budnih.

  I molim se , da jednog dana ta bujica riječi o snovima i ljubavi , nježnosti i sreći , tugi i bolu , poteče po potele poput kristalnog potoka do blagih obala nepristrasnog ponavaoca poetike.

  Molim te Mona ,
  oprosti mi ako je bilo koja riječ iskočila iz okvira dobronamjernosti , dobrih želja i nada.
  I hvala ti na naparvorenom zapisu.

  Sretno i uvijek budi tu gdje ti srce želi.

  1. Hvala sto ste odlucili javiti se. Iznenadjena sam i dirnuta da se neko jos, osim mene, sjeca te pjesnikinje. Tu je ona jos uvijek, kada zivot utisa svoje glasove, u smiraju noci, dok je po danu, kao sto se vidi, u raznim nekim ulogama. 🙂

 2. Dobar veče Mona

  Oprosti , kasnim sa odgovorm , ali i sama znaš kako to izgleda kada se vrijeme nenadano uzburka i poremeti redoslijede.

  Vjerujem da nisam jedini koji se sjeća pjesnikinje sa bloga zvane A…

  Nježna , krhka djevojčica , nepatvorena i neiskvarena , čistom , kristalnom rječju i peotskim uzletima koji su bili vrlo perspektivno osvježenje na blogu. Prođe godina , dvije i taman se pomisli evo neustrašive poetese snažnog izraza avangardnog kova , desi se jedan dodir palca i kažiprtsa , jedno “puf” i nesta.

  I onda godinama poslije javi se Mona da nas podsjeti da je jednom davno , jedna poetesa svojim tananim bićem i umilnim vizijama bila tu.

  Poštujući Moninu želju za ekskluzivitetom nedodira, bezriječno se pratila njena “igra” sa zemljom i borba sa samom sobom.

  Od prvih video zapisa shvatih da Mona harmoniju poetike pretaka u svojevrsnu , bajkovitu odu o simbiozi Zemlje i Žene . Iskon i Usud . Gea (Terra) i Eva ( Evina kći). Ljubav , bremenitost , rađanje i nada kao usud svake žene , progone nas Očima pjesnikinje koja u noćima dugim budna sanja.

  Sretno Malena

  Ko ima čisto i čedno srce svoje snove vrlo često dosanja.

Komentariši